Så er det slået fast. Vi har brygget en øl uden sjæl!
Den i spænding imødesete Skagen Hvede, var et hit så snart den ramte mine smagsløg.
Vi havde købt "Månedens øl" fra Brygladen.dk, deres såkaldte Skagen Hvede. Det er en all-grain opskrift, dvs. sættet er opskrift og forbrugsstoffer i én pakke, så det var nemt at gå til.
Vi fulgte opskriften i forhold til mængder, men fik inspiration fra Simon Wrisbergs "Håndbog i Ølbrygning" til at brygge med dobbelt dekogtion - en metode ofte brugt i forbindelse med hvedeøl.
Dekogtion betyder blot at der tages en del af mæsken ud inden den planlagte temperaturstigning. Denne del koges op og hældes tilbage igen for at hæve temperaturen som planlagt, istedet for at varme på hele mæsken. Der skal selvfølgelig beregnes hvor meget man skal tage fra for at hæve temperaturen præcist til det ønskede.
Denne metode kan give en mørkere øl med kraftigere smag, jo længere man koger dekogtionen. Husk dog at tage mest malt og kun netop så meget væske fra så malten dækkes i dekogtionsgryden. Enzymerne i væsken ødelægges ved kogning og derfor skal der tages så lidt fra som muligt.
Formel for dekogtiontotal mængde mæsk x (ønsket temperatur - nuværende temperatur) /
(90 - nuværende temperatur)Dette regnestykke giver den mængde man skal tage fra til dekogtionen. Der er i formlen forudsat at dekogtionens temperatur falder til 90 grader under omhældningen, hvilket selvfølgelig kan rettes.
Gæringen foregik uden problemer og der blev omstukket efter en uge. Her blev der også tappet på nogle flasker, som vi smagte da vi efter endnu en uge tappede resten.
Første indtrykOg det var her åbenbaringen ramte mig... det var præcis den øl jeg havde håbet på.
Simpelt smagsmønster, tydeligt weissbier, meget som den lyse Fransiskaner.
Til påskefrokosten i venners lag kom der nogle liter på bordet, tappet i champagneflasker - for imponeringseffektens skyld. Og måske var det årsagen til bedømmelsen, eller måske at der havde været drukket andet øl inden. I hvert fald fik vi mange roser for hveden og Ras' (solo) Forårsbryg fik også stor ros.
Men nu er ubetinget ros jo ikke noget at arbejde videre ud fra, så jeg spurgte en far til Rebekkas klassekammerat om at smage. Han fik en ven på besøg, som er ølinteresseret som han ville dele med. Og jeg bad om et ærligt svar.
BedømmelsenNu skal man jo passe på med at spørge efter noget bestemt, for man ender måske med at få netop det - et ærligt svar:
"Umiskendeligt hvedeøl, meget enkel smag uden nogen sjæl. Intet der gør øllen til noget særligt."
Efter er par dage med sorte tanker
:-) kunne jeg jo godt se at de havde ret. Men måske var smagen alligevel præcis hvad jeg havde ønsket mig? Jeg havde i hvert fald drukket næsten alle øllerne, ca. én om dagen og nu ligger der blot 1 liter tilbage i køleskabet :-(
Second batchVi havde allerede planlagt endnu en hvedebryg og nu var jeg i hvert fald meget opsat på at få noget sjæl deri. Også selvom det måske betød at den ikke ligger så mundret for mine egne smagsløg... for man higer vel altid efter publikkens accept, ikke?
Vi var opsat på at afprøve genbrugsgær, som var taget ud da Skagen Hveden blev omstukket. Og sjælen skulle komme fra en mere kontrolleret og mere effektiv mæskning, samt en bedre malt: 1 del Münchener, 3 dele Premium pilsner og 4 dele hvede malt. Som bitterhumle brugte vi lige dele Saaz og Tettnanger i en beskeden mængde. Tettnanger blev også brugt som aromahumle.
Vanen tro blev der flasket lidt under omstikningen efter en uges gæring.
Hvor er det svært at vente til vi skal flaske resten
og smage...